ČESTA PITANJA I ODGOVORI

1. Je li se potrebno prijaviti za sudjelovanje u projektu Ponos domovine tj. za sudjelovanje u eliminacijskom natjecanju?
Prijava nije potrebna i dovoljno je na dan eliminacijskog natjecanj,a u za to predviđeno vrijeme, biti uz računalo i riješiti test od 40 slučajno izabranih pitanja iz kataloga od 555 pitanja, javno objavljenih na web stranici projekta!

2. Može li eliminacijski test riješiti svatko tko je zainteresiran?
Test mogu rješavati samo srednjoškolci uz poznavanje AAI identiteta (http://www.carnet.hr/elektronicki_identitet) dobivenog od CARNET-a. Svi ostali nositelji AAI identiteta ne mogu pristupiti i riješiti test.
Svi ostali zainteresirani pojedinci željni provjere znanja o svojoj domovini mogu pristupiti Probnom testu od 10 pitanja koji se nalazi na poveznici Vrelo znanja.

3. Može li se koristiti literatura ili neka druga pomoć pri rješavanju eliminacijskog testa?
Organizatori ne mogu spriječiti pomoć natjecateljima u bilo kojem obliku no kako bi se smanjio taj utjecaj test je vremenski ograničen na 16 minuta. S istim AAI identitetom može se samo jednom pristupiti i riješiti test, a redoslijed pitanja i ponuđenih odgovora drugačiji je za svakog natjecatelja.

4. Je li natjecanje pojedinačno ili ekipno?
Elimincijska faza natjecanja sastoji se od 2 kruga provjere znanja u kojima pojedinci rješavaju test od 40 pitanja. Najboljih i najbržih 30 natjecatelja u drugom krugu eliminacijskog natjecanja stječe pravo sudjelovanja u sljedećim fazama natjecanja sa svojom tročlanom ekipom.

5. Gdje se održava polufinalno natjecanje za plasirane tročlane ekipe nakon eliminacijskog testa?
Osigurane su dvije lokacije (srednje škole u Varaždinu i Omišu) za polufinalna natjecanja. Nakon eliminacijskog natjecanja ekipe za polufinalno natjecanje se respoređuju prema teritorijalnoj udaljenosti od gradova u kojima se održavaju polufinalna natjecanja.

6. Koliko ekipa sudjeluje u polufinalu, a koliko u finalu?
Najboljih 30 natjecatelja na eliminacijskom natjecanju stječe pravo formirati tročlane ekipe koje sudjeluju u polufinalu. Najboljih 8 ekipa s polufinalnih natjecanja stječe pravo sudjelovanja u finalu. Najbolja ekipa srednjoškolaca na eliminacijskom natjecanju izvan Hrvatske ne natječe se u polufinalu već izravno stječe pravo sudjelovanja u trodnevnom finalnom natjecanju.

7. Tko osvaja nagrade u natjecanju Ponos domovine?
Svi sudionici polufinalnih natjecanja dobivaju prigodne poklone, u finalu članovi tri prvoplasirane ekipe nagrade i plakete, a svi ostali poklone. Nagrade i plakete dobivaju i profesori-mentori tri prvoplasirane ekipe kao i škola iz koje dolazi pobjednička ekipa. Ručni sat dobiva pojedinac koji je osvojio najviše bodova na cjelokupnom natjecanju od rješavanja eliminacijskog testa do finalnog natjecanja.

8. Od čega se sastoji polufinalno natjecanje?
Polufinalna natjecanja se sastoje od rješavanja vremenski ograničenog testa od 50 pitanja te provjere tjelesnih i fizičkih sposobnosti u 6 sportskih disciplina i igara. Test se sastoji od 40 slučajno izabranih pitanja iz unaprijed objavljenog kataloga pitanja od 555 pitanja na web stranici projekta te 10 neobjavljenih pitanja

9. Što se radi na finalnom natjecanju?
U finalu se ponovno provjerava teoretsko znanje rješavanjem vremenski ograničenog testa od 50 pitanja (35 iz Kataloga i 15 neobjavljenih), natječe se u 6 sportskih disciplina i igara te prezentira projektni zadatak u trajanju od 15 minuta

10. Gdje se održava finalno natjecanje?
Finalno se natjecanje održava u Zagrebu i traje tri dana tijekom kojih se osim natjecanja finalistima nudi bogati kulturno – zabavni program i druženje.