Ponos domovine 2015Suočeni s posljedicama globalizacije i trendovima u društvu kojem je materijalno bogatstvo u prvom planu zaboravljamo na nacionalni ponos i državu. Stoga nije čudno kako mnogi nisu svjesni značaja i važnosti vlastite države, osobito za tako malen narod kao što je hrvatski. Zato je potrebno s ciljem očuvanja dugo o čekivane države razvijati nacionalne osjećaje i svijest što se ne dobiva rođenjem već odgojem i slobodno se, svojevoljno prihvaća. Razlog je to pokretanja našeg projekta i ulazak u populaciju mladih naraštaja kako bi spoznali te iskre no i s punim srcem njegovali domoljublje i povijesne tekovine svojih pradjedova. Jer bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti. Naravno uz to promoviramo i druge pozitivne društvene vrijednosti poput ekološke svijesti, tolerancije, ravnopravnosti,
humanizma, vjerske i rasne snošljivosti…

Članovi udruge Ponos domovine zabrinuti su spoznajom o vrlo oskudnom znanju mladih naraštaja vezanih uz Domovinski rat. Naša saznanja dodatno su potkrijepljena slabim poznavanjem
povijesti svoje domovine koju su srednjoškolci pokazali na prvoj provedbi državne mature.
Nažalost, ništa nije bolja situacija ni u drugim društvenim slojevima što nas je ponukalo na akciju i poduzimanje određenih koraka u promjeni takvog stanja. Za razliku od, do sada provedenih, manje – više pojedinačnih pokušaja promidžbe Domovinskog rata i domoljublja odlučili smo se za drugačiji pristup.
Osmislili smo sustavni ulazak u populaciju mladih naraštaja,
srednjoškolaca višemjesečnim projektom pod nazivom Ponos Domovine!
Riječ je o natjecanju u formi kviza za polaznike srednjoškolskih programa kojim seprovjerava znanje vezano uz Domovinski rat i odgoj, Hrvatsku povijest i zemljopis, ekologiju, religiju, moral i etiku, energetsku učinkovitost i slično.

PROJEKT PONOS DOMOVINE
srednjoškolsko natjecanje edukativno-sportskog karaktera usmjereno jačanju domoljublja i afirmaciji pozitivnih društvenih vrijednosti .
Autor: Žarko Delač

pdfElaborat “PONOS DOMOVINE (PD 20) ” možete skinuti u PDF formatu:
Elaborat PD 20


pdfPlakat Ponos Domovine 19 možete skinuti u PDF formatu:
Ponos domovine ’19!